fredag 3 juni 2011

Bluereader-gammal artikel publicerad i GT av Eva Wieselgren

Låna biblioteksböcker till din iphone

11 November, 2010
iphonebokwebbÄntligen! Nu finns en app som gör att du kan låna e-böcker på ditt bibliotek och läsa på din iphone, ipod touch eller ipad.
Appen Bluefire reader är en fullfjädrad e-boksläsare. Det går att ändra storlek på texten, ställa in bakgrundsljus, söka och göra bokmärken. Bläddringen är smidig och du kan själv välja hur du vill att den ska se ut. Det står när låneboken ska lämnas tillbaka och det finns en knapp för att lämna tillbaka boken.
Du laddar ner Appen Bluefire reader, skapar ett konto hos Adobe digital editions, surfar med Safari till Elib.se/bibliotek, lånar bok i ePub-format med ditt bibliotekskort, svarar Ja när du får frågan om du vill öppna i Bluefire. sen är det klart.
Funkar det inte kan du göra på det här, lite krångligare sättet:
(när den här texten skrevs trodde jag man måste föra över boken via datorn. Men det behövs inte. )
Du behöver: Adobe digital editions. Det krävs för att låna böckerna på biblioteket. Itunes (men det har du redan om du har en iphone). Appen Bluefirereader som du hämtar gratis i App store, med mobilen eller från Itunes. Ditt bibliotekskort och den kod du lånar med, i mitt fall det vanliga numret som står på kortet. Fråga ditt bibliotek om du inte vet.
1. Låna en bok.
Installera Adobe digital editions i datorn och skapa ett konto om du inte redan gjort det. Kontot hos Adobe ger dig rätt att läsa drm-skyddade e-böcker på sex datorer och sex läsprylar. När du ansluter en ny pryl får du auktorisera den.
Surfa till e-biblioteket med din webbläsare. elib.se/bibliotek
Välj vilken bok du vill låna i formatet epub.
skarmavbild-2010-11-11-kl-101746
När du laddar ner den får du en fråga om öppna eller spara filen, välj då att öppna den i Adobe digital editions. Får du ingen fråga, leta upp filen, som slutar på .acsm och förmodligen hamnat bland “hämtade filer” och öppna den i Digital editions. Om det funkar så ser du boken inne i Digital editions-programmet i datorn. Filen med .acsm på slutet är inte själva boken, bara en länk till den. Programmet hämtar boken.
skarmavbild-2010-11-11-kl-101837
Nu har du boken i din dator.
2. För över boken till din iphone/ipad/ipod touch
Starta Itunes. Koppla din iphone till datorn med usb-sladden. Har du hämtat appen Bluefire reader till iphonen så börja med att föra över inköp (i Arkivmenyn) om du inte har ställt in det så att den sätter igång att synka automatiskt. I så fall väntar du till synkroniseringen är klar. (Det tar lång tid om du gör det sällan, går snabbt om du gör det ofta.)
Markera symbolen för din iphone i vänsterkanten i Itunes. Klicka på Program i överkanten. Längst ner under Program finns en avdelning Fildelning. Där kan filer föras över mellan datorn och program i iphonen.
Leta upp Bluefire i listan med program och markera det. Välj Lägg till. Bläddra dig fram till bokfilen. Den ligger nu inte under hämtade filer utan i en mapp som heter My Digital Editions på PC och Digital editions på Mac. Mappen brukar finnas i din Dokumentmapp. Alltså där det också finns mappar för dina bilder och din musik. Det här är själva bokfilen, som slutar på .epub.
skarmavbild-2010-11-11-kl-102322
skarmavbild-2010-11-11-kl-102348
När du hittat boken och lagt till den i Fildelningslistan i Itunes klickar du på Synkronisera.
När synkroniseringen är klar kopplar du loss din iphone.
3. Läs boken
Öppna appen Bluefire i din iphone. Här finns nu din lånebok. Du får logga in på ditt Adobe digital editions-konto och auktorisera den här prylen. När du gjort det kan du läsa din lånebok.
bliuefire