måndag 27 januari 2014

BETT

Här kommer ett inlägg om lite av vad jag var med om i London. ATEAprogrammet var:
Onsdag: BETT-mässan
Torsdag: Föreläsningar och middag på kvällen med en lärare i England.
Fredag: Museum med workshop och på kvällen gemensam middag
Lördag: Diskussioner med de personer man fått kontakt med och hemresa.

Jag tog ganska många bilder från mässan:
Här har vi byggnaden. Stor och fräsch med gott om ätställen för att man skulle kunna stanna kvar...
Det första vi kom in till var möbler. Nedan syns ett bord man fäster sin projektor i och sedan kan man vinkla bordet som man vill. Pedagogen kan ha visning när bordet är lodrätt och sedan kan eleverna samarbeta när bordet är vinklat eller vågrätt. Tyvärr säljs inte bordet i Sverige och med ett dyrt pris redan från början och sedan frakt på det så kändes inte bordet som ett rimligt alternativ.

Den fasta möbleringen i klassrum fungerar inte så bra längre med den nya läroplanens sätt att tänka och arbeta. Dessa bord tycker jag verkar passa så mycket bättre. De är lätta att flytta och kombinera ihop till nya konstellationer och de är också lätta att stuva undan om man behöver golvyta. Laddningspiedestalen i mitten är lös och väldigt behövd i vissa situationer.

iPadden blir allt mer vanlig och det behövs lagringsmöjligheter för de som inte får ta hem dem och även laddning. Till vänster har vi ett laddningsskåp som var stilrent, litet, smidigt och samtidigt en slags pulpet för läraren. Till höger hr vi läsbara små fack/skåp. Jag glömde fråga om det fanns laddningsmöjlighet i skåpen… 
Tillverkare är Isis.
De här smala plastiga stolarna var förvånansvärt nog ok att sitta i. Färgglada och tar liten plats. Passar på en förskola? Eller trillar barnen av? Stolarna är från Spaceoasis.
Om man kopplar kinect till en projektor så kan man ha så här kul. Kategorin dyker upp och sedan ska man hitta så många ord som möjligt inom detta område. Lärorikt och samarbete på en och samma gång. Tjänsten är utvecklad i Danmark och kallas Wizefloor.

TTS är ett läromedelsföretag som tillverkar färgglada innovativa produkter. Jag gillar verkligen deras prylar som man kan spela in på. Det är lådor, klämmor, lappar och här nedan syns fjärilar och även ett fotoalbum. Det är enkelt att spela in och man kan lätt ändra sin inspelning genom att spela över ett nytt. Flera av deras produkter är HandsOnScience återförsäljare till.
Här hittade vi en liten batteridriven projektor som hade varit jättebra att ha när man som jag åker runt en hel del… från personalprojector...
Vi hittade en tjänst där man på ett snyggt sätt (liknar windows 8) kan lägga in länkar till webbsidor som eleverna ska använda i sitt arbete. Tjänsten är gratis för en sida men kostar om man vill ha flera sidor. Schudio heter webbtjänsten.
Nedan följer lite foto från den vägg där man kunde skriva sina tankar om skolan i framtiden. Efter BETTmässan hann vi också med lite annat på resan. Jag har en fd kollega som nu vikarierat på skolor i London i ca 1,5 år. Det  var verkligen intressant att få träffa henne och höra henne berätta om skillnader och likheter. Den stora skillnaden upplevde jag var att man i den svenska skolan tappat respekten för pedagogen. Hur hittar man tillbaka så att man åter får förtroende för pedagogens professionalism?

En av dagarna skulle vi på ett skolbesök men då skolan med kort varsel fick reda på att de skulle få en flygande skolinspektion så blev studiebesöket inställt. Vi fick istället möjlighet att åka till ett museum och gå en liten skattjaktsrunda. Rundan fungerade tyvärr inte så som det var tänkt men vi fick provat lite appar (qrafter, aurasma, chirp) och webbtjänster (padlet). Vi hade kunnat använda vilken qr-läsarapp som helst men aurasma, som handlar om augumented reality, samt chirp, som kan skicka bilder och text via en fågeltrudelutt(ljud), var lite unika i sitt slag. Jag som arbetar med skoldatateket fick genast funderingar på om dessa kan komma till nytta för eller med särskilda behov. 
Padlet är också utbytbar mot t ex primarywall, corcboard.me och linoit

Den största behållningen av resan var mötet med alla padagoger, skolledare och företagsfolk. Den person som gav mig mest var så klart min fd kollega. Kram på dig Karin! Och tack för att du ställde upp på vår utfrågning.